EVENEMENTEN

Samen sporten op een bijzondere locatie

Sporteiland organiseert verschillende aansprekende sportevenementen op Ameland. De evenementen zijn toegankelijk voor sporters van alle niveaus en alle leeftijden.

De opzet van de evenementen past bij het unieke karakter van Ameland. Sportbeleving gaat hand in hand met natuurbeleving en de ervaring van het bijzondere eilandgevoel. De natuurlijke omgeving, de uitdaging van de natuurlijke elementen maar ook de bijzondere sfeer van de dorpen en de gemeenschap op het eiland komen tot uiting in de beleving die tijdens de evenementen geboden wordt. Sporteiland wil door middel van de evenementen bijdragen aan het toeristisch karakter van het Ameland als gezond, actief en gastvrij (familie) eiland.

Hieronder een opsomming van de evenementen die Sporteiland op dit moment  jaarlijks in eigen beheer initiëert en organiseert.

XTERRA NETHERLANDS

Vanaf 2019 is de Cross Triathlon op Ameland onderdeel van het wereldwijde XTERRA-circuit. De crosstriathlon in september biedt een uitdagend parcours voor wedstrijdatleten, teams, recreatieve sporters en junioren. Zwemmen in de Waddenzee, mountainbiken en lopen door bos, duinen en over het verraderlijke strand en de onvergetelijke finish op het XTERRA-podium. Schrijf je in en plaatst je voor het WK XTERRA in 2022 in Molveno, Italië.

De organisatie van de XTERRA NETHERLANDS drijft voor een groot deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot aantal al jaren als vrijwilliger meewerkt. Het evenement heeft in de huidige opzet een maximum van 1000 deelnemers waarbij deze limiet de laatste jaren al ruim voor het sluiten van de uiterlijke inschrijfdatum wordt bereikt. Voor vele triathleten, jong en oud, wedstrijdatleet en recreant is Ameland ‘the place to be’ aan het eind van het triathlonseizoen.

Tri-Ambla: Foto van startende tri-atleten

MTB AMELAND

MTB Ameland wordt jaarlijks georganiseerd in maart, in het weekeinde dat vooraf gaat aan het begin van het broedseizoen (15 maart). Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de medewerking van de verschillende terreinbeheerders op Ameland. Natuurgebieden worden speciaal voor het evenement opengesteld voor mountainbikers.

Hèt mountainbike evenement in de uitdagende en prachtige natuur van het Waddengebied biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus. Het programma start op zaterdag met een proloog en een strandrace. Voor de toertocht op zondag kan men kiezen uit verschillende afstanden. De routes van 30, 60 of 90 km tussen Oerdblinkert in het oosten en de vuurtoren aan de westkant van het eiland gaan door de unieke natuurgebieden op het eiland met  bos, duinen, kwelders en natuurlijk het mooie maar verraderlijke strand. Voor de jeugd is op zaterdag de proloog junior en op zondag een speciaal route tijdens de toertocht van 15 km.

In maart 2020 namen ca. 1650 sporters deel aan de 10e editie. Kom voor een dag of weekeinde MTB actie naar Ameland en beleef dit unieke Mountainbike avontuur tussen Oerd en Vuurtoren.

MTB Ameland: Promotie foto van mountainbiker bij de vuurtoren

CROSS DUATHLON AMELAND

De Cross Duathlon Ameland wordt elk jaar door Sporteiland georganiseerd in het zelfde weekeinde als MTB Ameland (begin maart). Het off-road run-bike-bun evenement gaat door de adembenemende natuur van het Waddeneiland. Crossen en het gevecht met de winterse eilander elementen over een uitdagend parcours door kwelder, bos, duinen en over het verraderlijke strand geven dit evenement een speciale plaats op de kalender van evenementen op Ameland.

Het evenement bestaat uit de onderdelen Cross Duathlon lang of kort voor individuen en teams (duo’s), Cross Duathlon Junior en Cross Duathlon Jeugd vanaf 8 jaar.

Naast de cross-triathlon, XTERRA NETHERLANDS in september, is dit evenement een uitdaging voor cross duursporters in de winter.

Tri-Ambla: Foto van startende tri-atleten

TUSSEN SLIK EN ZAND

Dit jaar alweer de 11e editie van Tussen Slik en Zand. De ultieme combinatie van actief bezig zijn en natuurbeleving. Wandelen over Ameland tussen Wad en Noordzee met afwisselende routes van 11, 18 en 25 km. De start en finish van de tocht is in het sfeervolle dorp Nes. Als wandelaar maak je tijdens deze dag onderdeel uit van Wadden Werelderfgoed. Beleef, proef en geniet van dit, in de wereld, bijzondere gebied, niet voor niets uitgeroepen door de UNESCO tot Werelderfgoed.

De routes voeren over wegen, paden en trails die via de wadkant, bos, duinen en het strand eindigen in het sfeervolle centrum van Nes. De oversteek tijdens het evenement kan voor een dag maar nodigt natuurlijk uit voor verblijf van een weekeinde of langer op het eiland om zo te kunnen genieten van de ongerepte natuur van dit Waddeneiland.

Alle deelnemers ontvangen een bijzonder routeboekje met uitleg over de wandelroute en informatie over de bijzondere natuur- en cultuurwaarden onderweg aan de hand van zogenaamde erfgoedbakens.

Een informatief avondprogramma, een wandelexpo en straatmuzikanten in het centrum van Nes maken ook onderdeel uit van het totaal programma van Tussen Slik en Zand.

De inschrijving is medio maart geopend via tussenslikenzand.nl.

Tussen Slik en Zand: Foto van de natuur op Ameland

AMELAND ADVENTURERUN

De Ameland Adventurerun is een hardloopevenement met een deelnamelimiet van maximaal 5000 lopers. Het evenement vindt plaats midden in de adventperiode op de laatste zaterdag voor de kerstvakantie in december. De unieke en uitdagende routes van de verschillende afstanden zijn grotendeels onverhard en uitgezet in de afwisselende en prachtige natuur van Ameland. Bos, duinen, kwelders en strand zijn het decor van deze avontuurlijke loop. Start en finish zijn in het gezellige en sfeervolle centrum van Nes.

Bij het familie evenement is de hoofdafstand de halve marathon maar ook de prestatielopen over 5 en 10 km en de Kidsrun over 1 en 2 km staan op het programma.

Het is een speciale belevenis om midden in de adventperiode met familie, (sport)vrienden en/of clubleden de oversteek te maken naar het sfeervolle eiland. De combinatie met de winterse elementen op het unieke parcours maken het avontuur compleet.

Adventure Run: Foto van startende athleten

EASYSENDY.com
 

EASYSENDY.com